VÄLKOMMEN TILL Wärdshuset Lasse Maja på Welcome hotel !

Bröllop

Fira drömbröllopet på Wärdshuset Lasse Maja där historisk charm möter romantik för er speciella dag. Annorda ett oförglömligt bröllop på Welcome Hotel.

JULBORD

Lasse Maja var länge känt för sitt magiska julbord. De senaste åren har vi flyttat julbordet till Bistron på Welcome Hotel och fått lika bra- om inte bättre recensioner! Vi dukar nu upp julrätter på buffé och serverar ett fantastik skaldjursfat vid bordet. Den perfekta mixen av lyx, nytänkande och tradition! 

Konferens

Håll inspirerande konferenser på Wärdshuset Lasse Maja: en perfekt mix av historisk miljö och moderna faciliteter. Boka konferens nära Stockholm.

IDYLLISKA WÄRDSHUSET LASSE MAJA​

Välkommen till Wärdshuset Lasse Maja, en pärla i hjärtat av Järfälla, Stockholm, där tidlös charm möter modern service och faciliteter. I denna idylliska miljö, omgärdad av historia och naturskönhet, erbjuds en mängd olika aktiviteter och arrangemang som gör varje besök minnesvärt. Från festvåningar i Stallet, Tingshuset till romantiska bröllop, dop och minnesstunder i Wärdshuset. Vi välkomnar dig för varje tillfälle.

Konferens & event På lasse maja

Planera ditt nästa event hos oss

Våra lokaler rymmer allt från intima sammankomster till större festligheter med plats för upp till 150 gäster. Varje lokal har sin egen unika karaktär, omsorgsfullt förberedd för att göra ditt evenemang speciellt. För bröllopspar erbjuder vi en romantisk miljö med möjlighet till vigsel i vår vackra trädgård eller i närheten av Järfälla Kyrka, en historisk byggnad från 1100-talet. Vi samarbetar med kyrkliga, borgerliga och humanistiska vigselförrättare för att säkerställa att din ceremoni blir precis som du önskar.

Konferenspaket

Vi erbjuder flera olika konferenspaket så att ni ska hitta det som passar bäst för just er konferens, liten som stor, övernattning som dag.

Bjud in dina deltagare i god tid.

Konferensaktiviteter

Njut av en inspirerande konferens hos oss och ta dessutom chansen att göra något trevligt tillsammans med ert team! Vi har något för alla tillfällen,  tex avkopplande SPA eller matlagning.

Konferenslokaler

Vi erbjuder 10 olika lokaler och flertalet grupprum – för stora och små grupper. Sitt i renoverade Welcome Hotel eller anrika Lasse Maja. Valmöjligheterna är många.

julbord i tingshuset, stallet och welcome bitrso

missa inte vårt populära skaldjursjulbord

Wärdshuset Lasse Maja är välkänt för att under många år ha serveras ett magnifikt julbord med allt det klassiska och traditionella man kunnat önska sig. Under de senaste åren har vi behållit mycket av det klassiska men också adderat till färska skaldjur för en modernare touch vilket varit en succé!  Vårt skaldjursjulbord finns uppdukar torsdag-lördag mellan 28 november och 24 december i vår mysiga Bistro på hotellet. För grupper om fler än 30 personer dukar vi upp skaldjursjulbord eller mera klassiska julbord i Tingshuset och Stallet. Inne på Wärdshuset Lasse Maja har vi möjlighet att hålla de mest fantastiska mingelfesterna. Boka i december och njut av mingelbuffé med julsmaker och härligt umgänge i våra nyinredda lokaler med loungemöbler, soffgrupper och fåtöljer. 

Boka wärdshuset lasse maja för ditt nästa event

Våra mötesrådgivare kontaktar dig inom kort

Vi hjälper dig gärna att skräddarsy ditt event så att det blir både givande och prisvärt. Gör ett smart val när det är dags för ditt nästa event i Barkarby, Järfälla i norra Stockholm. Boka ditt event via formuläret eller ring oss på 08-621 61 60 för personlig service.

historien om wärdshuset lasse maja

1671 fick friherrinnan Brita Cruus tillstånd att på egendom i Barkarby upprätta en krog med ett centralt läge vid infarten till Stockholm. Den fick både kungliga besök såväl som av riksdagsmän men namnet kommer sig av att den beryktade stortjuven Lasse Maja, Lars Molin, dömdes 1812 vid det intilliggande Tingshuset, byggt 1718 för stölden i Järfälla kyrka. Han dömdes då till att slita 40 par spöstraff på Barkarby Torg.

Wärdshuset Lasse Maja med Tingshuset har en obruten restaurangtraditon sedan 1671 och ingår sedan 1987 i Welcomegruppen. De första tio åren lade den före detta Nobelkocken Johnny Johansson grunden till den fina mattradition vi har här idag. 2008 återuppfördes en ursprunglig stallbyggnad mitt emot Wärdshuset som idag erbjuder fest, bröllop och konferensmöjligheter.

vem var lasse maja?

Ur Stockholmspolisens dagbok den 22 februari 1812:

”Har på förmiddagen gripit och nu här inställt den under namn av Lasse-Maja kände tjuven Molin, vilken klädd i fruntimmerskläder i staden kringstrukit och efter vad landshövdingeämbetet i Västerås tillkännagivit 4 maj 1811 rymt från fångförare Kolbäck, då han för begångna stölder där i orten varit häktad och skolat rannsakning undergå.”

En månad efter gripandet håller Sollentuna häradsrätt ting i denna gästgivaregård, Tingshuset. Den ökände tjuven Lars Larsson Molin, även kallad Lasse-Maja, döms för inbrott i Järfälla kyrka till 40 par spö samt kyrkplikt. Straffet exekverades offentligt på Barkarby Torg. Efter rannsakning i flera intilliggande härader döms Lasse-Maja till livstids fängelse på Carlstens fästning.

Stortjuven Lars Larsson Molin föddes den 5 oktober 1785 i Djupdalen i Ramsbergs socken, Örebro län, i ett fattigt men hederligt hem. Som ung blev han förälskad i en högättad dam, men varje legitim förbindelse var otänkbar. Lars bestämde sig för att hämnas på samhället, som gjorde skillnad på hög och låg, och tänkte försöka skapa större jämlikhet genom att stjäla från de rika och ge till de fattiga. Eftersom han var smal och späd kunde han klä sig i kvinnokläder för att få tillträde till platser som var otillåtna för män, och samtidigt minska risken för att bli misstänkt.

Lasse-Majas fortsatta liv präglades av stölder och inbrott runt om i Bergslagen. Han var en mästare att ta sig in på de mest otänkbara ställen, men även att ta sig ut. Han fängslades flera gånger men var genom sin finurlighet och finlemmade kropp snart på fri fot igen.

Hans brottsbana slutade dock tidigt, på Carlstens fästning utanför Marstrand, dit han kom endast 28 år gammal. Där lät han skriva (han var själv analfabet) självbiografin ”Lasse-Majas besynnerliga öden och äventyr” som utkom 1833. Boken blev 1800-talets största bestseller.

Efter 26 år på Carlstens fästning, de senare åren dock med angenämare sysslor i köket etc, frigavs Lasse-Maja.
Under sina sista sex år i frihet, intill sin död 1845, levde han på sin ryktbarhet, populär bland folket som den samhällstillvände tjuven Lasse-Maja.

”Vi äro bröder, käre vänner, alla tjuvar och herrar, pöbel och pack.”

Limited availability!

Spa weekend

Overnight Stay + Spa from 1395 SEK per person

Begränsat antal!

Spa weekend

Övernattning + SPA från 1395 kr/person 
Begränsat antal!

NÅGOT FÖR ALLA!

SOMMAR pÅ WELCOME!

Vill ni resa med hela familjen? 
Boka ett av våra familjerum, utmana varandra i en pingismatch i vår game lounge och njut av spa med  pool och bad efter frukost. 

Vill ni komma iväg på en romantisk Get Away? 
Boka ett av våra spapaket och njut av god middag, övernattning i fluffiga hotell lakan och välj en spatid under eftermiddag eller kväll. 

Letar ni efter lyxig dagsutflykt? 
Boka in dagspa hos oss och kombinera spa med frukost, lunch eller middag!